Küresel ısınmanın yarattığı tehditlere karşı yeni bir çözüm olan Japon N-Ark şirketinin tasarladığı yüzen şehir projesi Dogen City, insanlığın yeni evi olacak mı? İklim değişikliklerine uyum sağlayabilen bu sürdürülebilir tasarım ile geleceğin yaşam biçimine tanık olun.
Kaynak: https://mymodernmet.com/n-ark-dogen-c…
Küresel ısınma, bilim insanlarının ve dünyanın dört bir yanındaki herkesin endişeyle izlediği bir gerçektir.
İklim değişikliği, yaşam tarzlarımızdan güç kullanımımıza ve çiftçilik uygulamalarımızdan şehir planlamamıza kadar her şeyi etkiliyor. Her geçen yıl kutup buzullarının erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi gibi etkenler bu endişeleri artırıyor. Bu, özellikle deniz seviyesinin yüksek olduğu ve bu tür değişikliklerden doğrudan etkilenen kıyı bölgeleri için çok büyük bir sorundur.
2021’de yüzen bir çiftlik oluşturmak için kurulan N-Ark, iklim krizini ele almak için hedeflerini daha da yükseğe koydu.
Yeni Ocean konseptleri geliştirmek isteyen şirket, farklı sektörlerden profesyonelleri ortak bir amaç doğrultusunda bir araya getiriyor. Bugün, şirket yüzen bir şehir yaratmayı hedefliyor.
Japon N-Ark şirketi tarafından yaratılan yüzen şehir konsepti Dogen City, yükselen deniz seviyelerine dayanabilecek tartışmacı bir proje.
Dogen City, iklim değişikliğine uyum sağlamaya ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına doğru ilerlemeye yönelik küresel çabaların bir sonucu olarak duruyor. N-Ark’ın vizyoner konsepti, küresel ısınmanın getirdiği zorluklara pratik ve yenilikçi çözümler sunarken, sağlık ve sürdürülebilir gıda üretimi gibi değerli kentsel işlevleri yerine getirebilen bir şehir yaratmaktır.
Dogen City, yükselen deniz seviyelerine dayanabilecek ve 40.000 kişiyi barındırabilecek.
Kentte 10 bin kişi yaşarken, 30 bin ziyaretçiyi ağırlayabilecek. Dogen City 3 özel ana bileşenden oluşmaktadır.
İlk bileşen, bir körfez oluşturarak şehri tsunamilerden koruyan yaşanabilir bir halkadır.
Halka katmanlardan oluşuyor ve gıda ve altyapı gibi malzemeler yaşanabilir bölgelerin altında kalıyor. Yüzüğün içinde, şehrin yüzmesini sağlayan bir fatura da var.
İkinci bileşende, deniz seviyesinin altında, okyanus tarafından soğutulan yüksek teknolojili bir veri merkezi bulunmaktadır.
Merkez, şehrin işletim sisteminin ve sağlık hizmetlerinin çoğunu barındıracak. Bir sağlık şehri olan Dogen City’de ayrıca DNA bankası ve tıbbi araştırma merkezi olarak tasarlanmış bir tesis ile ameliyat ve test tesisleri bulunmaktadır. Böylece Dogen City, enerji maliyetlerini düşürecek ve alanı daha verimli kullanacak.
Tokyo Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Enstitüsü’nde Profesör olan Yuichi Tei, Yeni Okyanus Konsorsiyumu’nun danışma kurulunda yer alıyor.
Tei, “İnsanların en başından hastalıkları önlemede avantajlı olacak şekilde tasarlanmış bir şehirde yaşayarak sağlıklarını doğal olarak iyileştirmelerinin harika olacağını düşündüm” dedi. paylaştı.
Konsept ayrıca deniz suyu kaplıcaları da dahil olmak üzere medikal turizm tesislerini içermektedir.
Konsorsiyum, şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir aquaponics ve kaynak sirkülasyonu kullanarak gıda yetiştirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Şu anda, nem olduğu sürece bitkilerin büyümesine izin vermek için deniz suyunun besinlerini kullanacak bir toprak üzerinde çalışıyoruz.
Dogen City, iklim değişikliğine uyum sağlamak için yenilikçi bir çözüm sunuyor.
N-Ark’ın yenilikçi konsepti, yalnızca küresel ısınmaya karşı durmayı değil, aynı zamanda yükselen deniz seviyelerine dayanıklı bir deniz kenti yaratarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını teşvik etmeyi amaçlıyor. Görmeyi dört gözle beklediğimiz geleceğin şehri burası.
90’ların ünlü sinema filmi “Waterworld”den fırlamış gibi görünen şehirlere ne dersiniz?
Yorumlarda buluşalım.
altintasajans.xyz