Ege bilim ekibi alternatif proteinlerin kullanımı projesine katkı sağlıyor
Ege Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Bölümü’nün araştırmacı olarak yer aldığı “Akdeniz Bölgesinde Alternatif Protein Ürünlerinin Araştırılması ve Uygulanması (ProxIMed) Projesi”, tarım, gıda, gıda, tarım, gıda, gıda, tarım, gıda, tarım, gıda, gıda, tarım, gıda, tarım, gıda, gıda gibi konulardaki projeleri destekleyen PRIMA Programı tarafından desteklenecektir. Horizon-2020 Programı kapsamında Akdeniz’de tarım-gıda zinciri ve su. Uygun görüldü.
Ege Üniversitesi (AB) Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Doç. Dr. Seda Ersus danışmanlığında doktora öğrencisi Zülal Aksoy’un da araştırmacı olarak yer aldığı projede; Türkiye, Yunanistan, Almanya, Lübnan, İtalya, Portekiz, Mısır, İspanya, Malta ve Tunus’tan 16 ortak bulunuyor. 2023-2027 yılları arasında gerçekleşecek projenin toplam bütçesi 4 milyon Euro olarak belirlendi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof., proje grubunu makamında ağırladı. Dr. Necdet Budak, “Ufuk-2020 Programı kapsamında yürütülen ve Ege Üniversitesi olarak paydaşı olduğumuz bu önemli proje PRIMA Programı tarafından desteklenmektedir. Doç. Dr. “Hocamız Seda Ersus’u ve doktora öğrencisi Zülal Aksoy’u tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ersus, “ProxIMed’in amacı sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen proteinleri Akdeniz gıda ve yem sistemlerine dahil ederek alternatif proteinlerin kullanımını teşvik etmektir. Bitkisel kökenli klasik alt protein kaynakları arasında mercimek, bakla ve chia tohumları yer alırken, mikro algler, böcekler, mikoprotein, domates ve ebegümeci yaprakları ‘Yeni Gıda’ protein kaynakları arasında yer alırken, su mercimeği ve domates posası, susam keki ve hurma kek tarımsal sanayi yan ürünleri arasındadır. amaç için seçilmiştir. Seçilen proteinlerin üretiminde besinler üzerindeki etkiyi en aza indirmeyi amaçlayan yenilikçi ve yeşil proses teknolojileri kullanılacak. Alternatif proteinler daha sonra 20’den fazla nihai ürüne uygulanarak Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa gibi farklı bölgelerdeki Akdeniz tüketicilerine sunulacak. “Ege Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Bölümü olarak ebegümeci yapraklarından protein tozu elde etme projesinin bir kısmında araştırmacı olarak yer aldık” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı