Ekonomi

Dünya ısındıkça gıda fiyatı artıyor!

İklim değişikliğinin yol açtığı sıcaklık artışları tarım üretimini ve gıda fiyatlarını etkiliyor. Küresel ısınma sebebiyle son yıllarda tarımsal verimliliğin düşmesinin yanında üretim aşamasında da ciddi sorunlarla karşılaşılıyor.

Tarım uzmanı Mine Ataman, bu riskleri göz önünde bulundurarak, gelecek dönem için tarımsal üretimde yeni bir çağın başlatılması gerektiğini söyledi. Sıcaklık artışlarının tarımsal üretimdeki olumsuz etkisinin gıda enflasyonuna da yansıdığına dikkat çeken Ataman, her 1 derecelik sıcaklık artışının, yoksul ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarında (GSYH) yüzde 10’lara varan bir düşüşe sebep olduğunu ifade etti.

ÜRETİM MODELLERİ DEĞİŞMELİ

İklim değişikliği sebebiyle havaların fazla değişken olduğunu ve öngörülemez bir hâl aldığını belirten Ataman, şunları söyledi: Bundan dolayı hâlihazırda binlerce yıllık sahip olduğumuz üretim modelleri maalesef tarımsal üretimi karşılayamıyor. Bu tahmin edilemez havalarda, tarımsal üretimde hazırlık, üretmek, hasat etmek de zorlaşıyor. Bu durum, arz talep dengesinin ortadan kalkmasına yol açıyor. Üretilen tarımsal ürünlerin, gıda fiyatlarının maliyetleri artıyor. Küresel sıcaklıklar sebebiyle tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik enerji maliyetleri çok yükseliyor. Yine tahmin edilemez havalar sebebiyle, hasat dönemindeki değişiklikler süpermarketlerde yer alan ürünlerin zamanını değiştiriyor. 

Tarımsal üretimde yeni model geliştirilmesinin insanlığın devamı için çok önemli olduğuna vurgu yapan Ataman “2050’de güney yarım küre tarımsal üretimde yüzde 40-50’ye varan kayıplar yaşanacak. Çok kısıtlı alanlarla, çok yüksek maliyetlerle üretim yapılabilecek” diye konuştu.

YENİ BİR BESLENME KÜLTÜRÜ İNŞA ETMELİYİZ

Bütün olumsuzluklar karşısında daha değişken ve şartlara göre şekillenen üretim modelleri geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Mine Ataman, şu önerilerde bulundu: Tarımsal üretim artık örtü altında, teknolojiyle daha uyumlu şekilde ve ülkelerin gıda kırılganlıklarını dikkate alarak, az kaynakla daha fazla sağlıklı besinler üretecek şekilde planlanmalı. Önümüzdeki dönemde yeni bir beslenme kültürü inşa etmek durumundayız. İsrafın azaldığı, teknolojinin tarımsal üretimle entegre edildiği bir gelecek bizi bekliyor. Bu geleceğe uyum sağlamak için de biyoteknolojiye yatırım yapmamız gerekiyor. Toprağın kendi kendini iyileştirebilmesi için rejeneratif tarım (toprak sağlığını yeniden kazanmak) üzerine çalışılmalı.

 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

uzunkopru-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler